Zielony eliksir młodości

matcha

Japonia jest bardzo szanowanym przez smakoszy krajem, szczególnie przez wielki wybór ryb, owoców morza, ale także mięs i potraw typowo regionalnych. Nie można jednak zapominać o tradycyjnym napoju, czyli o herbacie. Japońskie zielone odmiany  są bardzo popularne na całym świecie. Jednym z najszerzej znanych i lubianych jej rodzajów jest matcha, która szczególnie ostatnio jest bardzo pożądana, nie tylko jako produkt spożywczy, ale również składnik wielu kosmetyków. Występuje w postaci intensywnie zielonego, drobnego proszku, a wykonany z niej napar jest wyjątkowo aromatyczny i rześki w smaku.

Wielbiciele natury

W Internecie można znaleźć wiele opinii na temat matchy- wielbiciele japońskiej herbaty niemalże jednogłośnie zachwycają się napojem, wychwalając jednocześnie jej smak, jak i piękny, intensywnie zielony kolor. Matcha jest nie tylko świetnym sposobem na orzeźwienie, ale również należy pamiętać, że i ona, podobnie jak wiele innych rodzajów zielonych herbat, zawiera wiele przeciwutleniaczy, witamin oraz składników mineralnych. Jak jednak wydobyć z niej jak najwięcej dobrego? Powinniśmy pamiętać, że aby zielona herbata była jak najsmaczniejsza, należy ją parzyć w ok. 80 stopniach Celsjusza, inaczej będzie gorzka i niesmaczna.

Tradycyjnie matcha ma jednak swój specjalny sposób parzenia, który rozróżnia ją od innych herbat tego typu. Możemy kupić odpowiednie przyrządy w Internecie, ale również w licznych stacjonarnych sklepach z herbatami. Może to dobry pomysł, by rozwijać swoje zainteresowania nietypowymi smakołykami? Warto jest próbować nowych rzeczy, a matcha jest świetna na początek przygody z japońskimi specjałami.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*