Właściwości odżywcze ogórków

ogórki

Owoce i warzywa zawierają bardzo dużo wartościowych witamin oraz soli mineralnych, które nasz organizm potrzebuje. Dlatego też powinniśmy ich dostarczać jak najwięcej, szczególnie teraz, gdy sezon trwa i mamy dzięki temu dostęp do wielu różnych produktów. A może sami hodujemy u siebie w ogródku?  

Idealne na upały

Na panujące upały idealnie sprawdzi się w roli gospodarza obiadu ogórek. Zawiera on bowiem 97% wody, dlatego też świetnie koi pragnienie i orzeźwia. Dzięki małej zawartości kalorii jest świetny dla osób, które są na redukcji lub po prostu chcą schudnąć. Niestety przez wzgląd na jego pospolitość, nie jest zbyt docenianym warzywem, a szkoda. Jest on bowiem bogaty w przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny – chronią one przed nowotworem. Ogórek działa moczopędnie, a co za tym idzie jest polecany przy chorobach nerek, infekcjach układu moczowego, jak również oczyszczaniu organizmu z toksyn. Przede wszystkim zmniejsza szansę na zapadnięcie na raka prostaty, co u mężczyzn jest bardzo ważne. Chroni także przed rakiem trzustki. Wszystko to potwierdzają badania naukowe.

Ogórki a potas

Dzięki zawartości potasu zaleca się go jeść osobom zmagającym się z nadciśnieniem oraz chorobami serca. Świetnie sprawdzi się u osób, które mają problemy z nieświeżym oddechem czy też przykrym zapachem potu. Dla osób, którym zatrzymuje się woda w organizmie, a przy tym mają towarzyszące ku temu nieprzyjemne objawy (obrzęk, ból nóg, przybranie na wadze, opuchlizna twarzy i ciała, itp.) jest zalecane spożywanie dużej ilości tych warzyw.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*