Pokrzywa – co warto o niej wiedzieć?

pokrzywa

Pokrzywa to zielona roślina, która dobrze się czuje w różnych warunkach klimatycznych i geograficznych. Pokryta parzącymi skrzydełkami, oprócz tego, że potrafi uprzykrzyć życie osoby, która się z nią zetknie, ma również szereg zalet, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania organizmu. Za przykre pieczenie po zetknięciu z parzydełkami odpowiada kwas mrówkowy, który wchodzi w niekorzystną reakcję ze skórą, powodując pieczecie. Natomiast swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza wysokiej ilości różnego rodzaju witamin kwasów, garbików czy mikroelementów, które znajdują się w jej liściach, a także korzeniach.

Pokrzywa w medycynie ludowej

Od bardzo dawno, już w medycynę ludowej stosowana była jako zioło chroniące przed dolegliwościami układu moczowego i wskazywano na jej właściwości moczopędne. Picie wywaru z pokrzywy zalecane jest także kobietom znajdującym się w okresie menopauzy, gdyż wykazano jej właściwości, które pomagają regulować prace żeńskich hormonów, a tym samym poprawiają ogólne samopoczucie. Wspomaga prace wątroby, poprawia krzepliwość krwi oraz korzystnie wpływa na ilość czerwonych krwinek.  Kojąco wpływa również na żołądek, łagodząc wszystkie stany zapalne, wzmacnia odporność organizmu, jak również reguluje przemianę materii. Wykorzystywana jest także w kosmetyce – wzmacnia paznokcie i włosy, oczyszcza, ale także pomaga w walce s trądzikiem i łupieżem. W sklepach dostępna jest w postaci mieszkanki liści lub torebkę, dzięki czemu przygotowaniu naparu nie stanowi najmniejszego problemu. Przygotowany napar może być wykorzystywany jako napój lub płukanka do mycia włosów.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*