Dieta wątrobowa

czosnek

Choroby wątroby są dość powszechne w dzisiejszych czasach. Aby sobie pomóc, należy rozpocząć od odpowiedniej diety. Dieta wątrobowa opiera się na lekkostrawnych posiłkach o jak najmniejszej zawartości tłuszczu, żeby jak najmniej obciążać chory narząd. Służy temu również zjadanie sześciu mniejszych posiłków zamiast trzech większych. Ma to służyć spowolnieniu pracy wątroby, czemu sprzyja również regularne spożywanie posiłków co trzy godziny maksymalnie.

Zalety diety wątrobowej

Ważną zasadą jest, aby śniadanie jeść godzinę po przebudzeniu, a kolację dwie godziny przed snem. Oczywiście nie  może zabraknąć również picia sporych ilości wody, najlepiej mineralnej, albo słabych naparów z herbaty. Co ważne, wodę należy pić miedzy posiłkami, ale nie popijać między poszczególnymi kęsami. Nie zaleca się spożywanie posiłków, które długo leżały w lodówce oraz odgrzewanych. Dania powinny być przygotowywane na bieżąco ze świeżych produktów, co faktycznie może być utrudnieniem biorąc pod uwagę godziny pracy i inne obowiązki domowe. Dla nikogo nie powinno być zaskoczeniem, że dieta wątrobowa wymaga rezygnacji z potraw smażonych, zwłaszcza w panierkach i na głębokim tłuszczu. Nie jest również dobrym pomysłem duszenie mięsa czy warzyw w ciężkich, aromatycznych sosach.

Techniki kulinarne, które polecają dietetycy to duszenie bez uprzedniego obsmażania i bez dodatku tłuszczu, gotowanie na wodzie bądź parze oraz pieczenie na pergaminie lub we folii. Nie bez znaczenia jest też technika jedzenia. Poszczególne kęsy powinny być dokładnie gryzione, bez pośpiechu, a co ważne, podczas jedzenia nie powinien nam towarzyszyć stres.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*