Aloes dobry na wszystko

aloes

Aloes jest niepozorną rośliną, która ma wiele właściwości prozdrowotnych. W naturalnych warunkach może osiągać nawet 5 metrów wysokości. Jest rośliną, która dość mocno przypomina agawę,, a jego hodowla w warunkach domowych jest niezwykle łatwa. Sok wyciśnięty z liści aloesu jest bogaty w aminokwasy, minerały i witaminy. Ze względu na swoje właściwości regeneracyjne pomaga w gojeniu  nawet poważnych ran, a także oparzeń.

Właściwości aloesu

Aloes był stosowany już nawet 5 tysięcy lat przed naszą erą przez wszystkie starożytne cywilizacje. Roślina ta jest określana przez wiele ciekawych nazw, przykładowo jako zielony lekarz, cichy uzdrowiciel, lilia pustyni, roślina nieśmiertelności. Pomimo swojej niepozornej formy, aloes ma niezwykle szerokie spektrum działania. Podnosi odporność, zwłaszcza w okresach przejściowych (jesień-wiosna). Posiada właściwości odżywiające i wzmacniające, gdyż zawiera łatwo przyswajalne cukry, minerały i witaminy. Regeneruje uszkodzoną skórę – pomaga w procesie gojenia ran, również owrzodzeń i oparzeń.

Pozytywnie wpływa na nasze ciało odtruwając je i pozbywając się wszystkich szkodliwych substancji. Jest pomocny w walce z astmą i alergią, ponieważ ma działanie przeciwzapalne oraz łagodzące. Posiada również silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Sok z aloesu można pić (choć posiada nieprzyjemny, gorzkawy smak), lecz nie w dużych ilościach. Lepszym sposobem jest wytworzenie z niego syropu. Systematyczne picie aloesu obniża poziom cukru u osób cierpiących na cukrzycę. Płynny aloes w łatwy sposób wzbogaci naszą codzienną dietę w witaminy: A, B (zwłaszcza B12), C i E. Możemy stosować go również w domowych kosmetykach, wcierając go w twarz, skórę, a także we włosy.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*